organiseren vakantie voor mensen met een beperking

Peter heeft twee weekenden voor mensen met een NAH (niet aangeboren hersenletsel) georganiseerd en hen die weekenden samen met zijn vrouw begeleid. Het organiseren van dagjes uit is een van de services die Teuser aanbiedt. Dit was een aardig klusje. Voor mantelzorgers en anderen die ook eens een weekend (of langer) willen organiseren, hebben we hier wat tips voor het organiseren van een weekend voor mensen met een beperking.

duiken mensen met beperkingNeem met de reizigers door wat hun wensen zijn en verlies daarbij niet hun (on)mogelijkheden uit het oog. Met dit laatste bedoel ik dat wat men wil gezien hun beperking(en) praktisch niet altijd kan. Een mooie locatie bijvoorbeeld, maar onhandig of zelfs onmogelijk om er met een rolstoel te komen.

Maar er is veel mogelijk!! Kijk eens op deze site.

Een locatie vinden was nog best lastig. Twee van de reizigers hadden een hoog/laag bed nodig. In aparte slaapkamers. Dat betekent twee aangepaste slaapkamers die vanzelfsprekend gemakkelijk bereikbaar moeten zijn. Een appartement dus. Of een riant huis. Beide keren is het een huis op een vakantiepark geworden. Stichting Luthers Accommodatiebeheer (www.slab.nl) heeft twee aangepaste woningen op Landal Duc de Brabant. Bij Roompot vakantieparken zijn we ook een keer geslaagd.

Twee van de reizigers hadden hulp nodig bij het douchen. Daar hebben we geen ervaring mee en zijn we ook niet voor opgeleid. Het is ons gelukt om ter plekke thuiszorg te regelen. Dit hebben we via MEE kunnen regelen. De reizigers zijn namelijk client van MEE en daar zitten mensen die de weg goed kennen in zorgend Nederland. Ook hebben we via hen een keer een extra hoog/laag bed geregeld.

Tja, en dan moet je er natuurlijk nog een keer naar toe. Oftewel transport regelen. Omdat we twee mensen met een rolstoel hadden was een auto geen optie. We hebben vervolgens uitgezocht of en waar we een rolstoelbus konden huren. Dat is bij diverse taxi-/personenvervoerbedrijven mogelijk. Vergelijken heeft wel zeker zin, want er kunnen wat prijsverschillen zijn. Ook het is wel handig dat het bedrijf flexibel is in het ophalen en terugbrengen van de bus.

Goed voorbereiden wat je die dagen met zijn allen gaat doen is ook verstandig. Kijken wat er in de omgeving is te doen en of dat met rolstoelers geschikt is, voorkomt teleurstellingen. Toch loop (of rol) je er wel eens tegenaan. Zo liepen we eens door een gezellige winkelstraat met horeca en wil je wel ergens wat drinken en eten. Binnenkomen kan al lastig zijn, maar een invalidentoilet (of op zijn minst een grote toiletruimte) bleek een een hele uitdaging te zijn.

We hopen dat deze tips bij organiseren weekend voor mensen met een beperking je helpen. Laat ons weten als je zelf een dagje uit wil organiseren voor minder valide mensen en nog vragen hebt.organiseren vakantie voor mensen met een beperking

Teuser (thuisservice en uitservice) ondersteunt ouderen en mindervalide mensen bij hun dagelijkse activiteiten. Wij doen dit in de regio Amersfoort. Kijk op de pagina met Onze services wat we voor u zelf of uw partner, vader of moeder kunnen doen.